Powered by Smartsupp

Ostružinovo-citrónový krémový dort

Každý určitě zná klasický piškotový dort s ovocem a pořádnou dávkou želatiny. Obdobu tohoto dortu si můžete hravě připravit i na autoimunitním protokolu. Tento dort je výborně svěží a pokud nemáte ostružiny, můžete použít jakékoliv jiné sezónní ovoce. 

 Navíc i příprava je opravdu snadná (i když trochu zdlouhavá) [1]:

Suroviny na krustu:

Suroviny na citrónový krém:

Suroviny na ostružinovou polevu:

  • 3 šálky čerstvých ostružin
  • ½ šálku vody
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1-½ lžičky želatiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu

 

Postup:

  • Nejprve si připravte krustu. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte suché ingredience - mouku z tygřího ořechu, tapiokovou mouku, kokosový cukr a mořskou sůl. Pomocí ručního elektrického šlehače následně zapracujte kokosový olej a vodu dokud těsto nebude krásně pružné.
  • Vtlačte do formy o průměru cca 23 cm, udělejte vysoký okraj a propíchejte hroty vidličky. Pečte 15 až 18 minut. Upečenou krustu nechte vychladnout

 

  • Mezitím si připravte citronovou krémovou náplň. V malém kastrůlku smíchejte želatinu s vodou a nechte 1 až 2 minuty rozpustit. Přidejte ¼ šálku kokosové smetany a zahřívejte na středně mírném plameni, dokud se želatina úplně nerozpustí.
  •  V jiné míse prošlehejte zbývající ¾ šálku kokosové smetany, med, kokosový olej, citronovou šťávu a citronovou kůru. Přidejte tapiokový škrob a znovu šlehejte do hladka. Poté do směsi přimíchejte rozpuštěnou želatinu a vše promíchejte, aby se směs dobře spojila.
  • Nalijte náplň do vychladlé kůrky a dejte minimálně na 2 hodiny do lednice.

 

  • Předtím než začnete dělat ostružinovou polevu, počkejte, dokud citrónová náplň nebude ztuhlá (minimálně 2 hodiny).
  • Do velkého hrnce nasypte želatinu spolu s vodou a nechte želatinu rozpustit, asi 1 minutu. Přidejte ostružiny, javorový sirup a vanilku. 
  • Nechte mírně vychladnout, ale ne úplně. Nalijte na citronový krém a rovnoměrně rozetřete. Před podáváním dejte opět ztuhnout do lednice minimálně na 2 hodiny.

Můj tip: Abych přípravu urychlila a byla si i jistá, že vše pořádně ztuhne dávám dort do mrazáku :-)

 

 

 

[1] Blackberry Lemon Cream Pie. Eatbeautiful - [online]. Copyright © 2023 Eatbeautiful [cit. 16.08.2023]. Dostupné z: https://eatbeautiful.net/blackberry-lemon-cream-pie-paleo-aip