Každý určitě zná klasický piškotový dort s ovocem a pořádnou dávkou želatiny. Obdobu tohoto dortu si můžete hravě připravit i na autoimunitním protokolu. Tento dort je výborně svěží a pokud nemáte ostružiny, můžete použít jakékoliv jiné sezónní ovoce.
Navíc i příprava je opravdu snadná (i když trochu zdlouhavá) [1]:
Suroviny na krustu:
- 1 šálek + 3 polévkové lžíce mouky z tygřího ořechu
- ⅓ šálku tapiokové mouky
- ¼ šálku + 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce kokosového cukru
- ¼ lžičky mořské soli
Suroviny na citrónový krém:
- 1 šálek kokosové smetany (tuhá část kokosového mléka)
- 3 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce vody či kokosové vody
- 4 čajové lžičky kokosového oleje
- 2 lžičky tapiokové mouky
- 2 lžičky želatiny
- kůra z poloviny citrónu
Suroviny na ostružinovou polevu:
- 3 šálky čerstvých ostružin
- ½ šálku vody
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1-½ lžičky želatiny
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Nejprve si připravte krustu. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte suché ingredience - mouku z tygřího ořechu, tapiokovou mouku, kokosový cukr a mořskou sůl. Pomocí ručního elektrického šlehače následně zapracujte kokosový olej a vodu dokud těsto nebude krásně pružné.
- Vtlačte do formy o průměru cca 23 cm, udělejte vysoký okraj a propíchejte hroty vidličky. Pečte 15 až 18 minut. Upečenou krustu nechte vychladnout
- Mezitím si připravte citronovou krémovou náplň. V malém kastrůlku smíchejte želatinu s vodou a nechte 1 až 2 minuty rozpustit. Přidejte ¼ šálku kokosové smetany a zahřívejte na středně mírném plameni, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- V jiné míse prošlehejte zbývající ¾ šálku kokosové smetany, med, kokosový olej, citronovou šťávu a citronovou kůru. Přidejte tapiokový škrob a znovu šlehejte do hladka. Poté do směsi přimíchejte rozpuštěnou želatinu a vše promíchejte, aby se směs dobře spojila.
- Nalijte náplň do vychladlé kůrky a dejte minimálně na 2 hodiny do lednice.
-
Předtím než začnete dělat ostružinovou polevu, počkejte, dokud citrónová náplň nebude ztuhlá (minimálně 2 hodiny).
-
Do velkého hrnce nasypte želatinu spolu s vodou a nechte želatinu rozpustit, asi 1 minutu. Přidejte ostružiny, javorový sirup a vanilku.
-
Nechte mírně vychladnout, ale ne úplně. Nalijte na citronový krém a rovnoměrně rozetřete. Před podáváním dejte opět ztuhnout do lednice minimálně na 2 hodiny.
Můj tip: Abych přípravu urychlila a byla si i jistá, že vše pořádně ztuhne dávám dort do mrazáku :-)
[1] Blackberry Lemon Cream Pie. Eatbeautiful - [online]. Copyright © 2023 Eatbeautiful [cit. 16.08.2023]. Dostupné z: https://eatbeautiful.net/blackberry-lemon-cream-pie-paleo-aip