Není to sice ten klasický babiččin kynutý mazanec, ale věř mi – i bez vajíček, lepku a mléka může být sváteční pečení radost! Tenhle AIP mazanec zvládne udělat parádu na stole i během eliminace, provoní kuchyň a potěší chuťové buňky bez výčitek. Tak šup do zástěry, svátky můžou začít!
INGREDIENCE:
- 1 a 1/4 hrnku mouky z manioku
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku jablečného pyré (bez cukru)
- 1/4 hrnku rozpuštěného tuku (kokosový olej, avokádový olej)
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička jablečného octa
- špetka soli
- špetka mleté vanilky nebo sušené pomerančové kůry
- volitelně: datle, sušené brusinky, kousky měkkého jablka nebo pečené dýně, případně ořechy
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- 2 lžíce vody
POSTUP:
Tapioková kašička: V malé misce si připrav kašičku – 1 lžíci tapiokového škrobu rozmíchej ve 2 lžících vody, pak krátce zahřej (na plotně nebo pár sekund v mikrovlnce), dokud nevznikne gelovitá hmota. Nech lehce zchladnout.
Příprava těsta: Předehřej troubu na 175 °C a připrav si formu (malý kulatý pekáček nebo plech s pečicím papírem).
V misce smíchej suché suroviny: mouku z manioku, kokosovou mouku, jedlou sodu a sůl. Ve druhé větší misce smíchej mokré ingredience: jablečné pyré, med, kokosový olej, jablečný ocet a tapiokovou kašičku.
Suché a mokré složky spoj dohromady. Výsledné těsto bude vláčné, husté a trochu lepivé. Nakonec přidej sušené ovoce a citronovou/pomerančovou kůru, pokud používáš.
Pečení: Těsto vytvaruj do bochánku (nebo dej do formy). Můžeš ho lehce potřít kokosovým mlékem nebo olejem. Peč cca 35–45 minut, podle trouby. Povrch by měl být zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá. Po upečení nech úplně vychladnout na mřížce – díky tomu se struktura ustálí a mazanec bude držet tvar.