Powered by Smartsupp

Mazanec

Není to sice ten klasický babiččin kynutý mazanec, ale věř mi – i bez vajíček, lepku a mléka může být sváteční pečení radost! Tenhle AIP mazanec zvládne udělat parádu na stole i během eliminace, provoní kuchyň a potěší chuťové buňky bez výčitek. Tak šup do zástěry, svátky můžou začít!

INGREDIENCE:

POSTUP:

Tapioková kašička: V malé misce si připrav kašičku – 1 lžíci tapiokového škrobu rozmíchej ve 2 lžících vody, pak krátce zahřej (na plotně nebo pár sekund v mikrovlnce), dokud nevznikne gelovitá hmota. Nech lehce zchladnout. 

Příprava těsta: Předehřej troubu na 175 °C a připrav si formu (malý kulatý pekáček nebo plech s pečicím papírem).

V misce smíchej suché suroviny: mouku z manioku, kokosovou mouku, jedlou sodu a sůl. Ve druhé větší misce smíchej mokré ingredience: jablečné pyré, med, kokosový olej, jablečný ocet a tapiokovou kašičku.

Suché a mokré složky spoj dohromady. Výsledné těsto bude vláčné, husté a trochu lepivé. Nakonec přidej sušené ovoce a citronovou/pomerančovou kůru, pokud používáš.

Pečení: Těsto vytvaruj do bochánku (nebo dej do formy). Můžeš ho lehce potřít kokosovým mlékem nebo olejem. Peč cca 35–45 minut, podle trouby. Povrch by měl být zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá. Po upečení nech úplně vychladnout na mřížce – díky tomu se struktura ustálí a mazanec bude držet tvar.