Tibi vodní kefír, lahodná a zároveň zdravá limonáda. Vlastně taková bezmléčná, veganská alternativa kefíru. Někdy se tibi kefíru také přezdívá nápoj třetího tisíciletí, což je celkem paradoxní, jelikož o něm byly zmínky už v bibli. Tak neuvěřitelně dlouho trvalo, než se přišlo na to, respektive bylo vědecky potvrzeno, jaké účinky tibi kefír na lidský organismus má. A tak tady rázem máme „novinku“, která doslova dělá zázraky. Tento nápoj je totiž fermentovaný a probiotický a nejen že skvěle chutná, ale zároveň udělá dobře i Vašim střevům. A zdravá střeva = základ zdraví. Tento nápoj tedy dokáže vyčistit naše tělo, které je zanesené toxiny a to zvlášť, když trpíte autoimunitním onemocněním.
Tibi krystaly jsou živá, drobná, víceméně průsvitná zrna, která jsou osídlena mnoha mikrobiálními kulturami. Voda, kde tibi žijí obsahuje velké množství laktobacilů, vitamínů, probiotik i kvasinek. Rostou a množí se velmi rychle a stačí jim k životu pouze voda a cukr. Tibi krystalkům se nejvíc daří v cukrové vodě, kde postupně štěpí všechen přidaný cukr a vytváří z něj hlavně kyselinu mléčnou, alkohol a oxid uhličitý. Právě proto jsou limonády z tibi perlivé. Tibi kefír je vhodný také pro děti, moje děti ho pijí už od dětství a moc jim chutná. Ale je potřeba myslet na to, že při delším kvašení může nápoj obsahovat i dvě procenta alkoholu.
Recept na kvašenou tibi limonádu
Budete potřebovat hlavně samotné krystaly, dají se sehnat různě na webových stránkách či facebookových skupinách. Jelikož se krystaly rychle množí dají se sehnat zdarma, případně jen za poštovné, stačí zapátrat. A pak už jen základní suroviny, co má každý doma - vodu, cukr a nějaké sušené nesířené ovoce.
- 3 polévkové lžíce krystalů
- 7 dkg klasického cukru, můžete dopřát jednou za čas tibi i třeba lžíci kokosového cukru
- 1 litr filtrované vody (případně odstátá voda zbavená chlóru)
- sušené ovoce, datle či jiné sušené nesířené ovoce
- doporučuje se také přidat plátek bio, chemicky neošetřeného citrónu
Ideální pro přípravu nápoje je velká sklenice od okurek. Nikdy nepoužívejte plastovou nádobu! Při výrobě nápoje byste také neměli používat žádné kovové nástroje, jelikož kov tibi zabíjí.
Nápoj necháme kvasit maximálně 48 hodin při pokojové teplotě. Délku kvašení volíme podle chuti. Poté krystalky propláchneme ve filtrované vodě a postup opakujeme.
Já osobně doporučuji dvoufázovou fermentaci. 2. fáze trvá dalších 24-48 hodin, avšak už v lednici, kdy nápoj dochucujeme podle chuti čerstvým ovocem (klidně i zeleninou, třeba okurkou), případně i lyofilizovaným ovocem. Osobně dávám lyofilizované ovoce do tibi, když už není křupavé a tak dobré. U mě vede jednoznačně limonáda s malinami či jiným lesním ovocem, které se při autoimunitě skvěle hodí.
Hybernační nálev
Když zrovna krystalky nepoužíváme, což se ale u nás stává málokdy, ukládáme je ke spánku v hybernačním nálevu do lednice. Stačí je zalít filtrovanou vodou a přidat trochu cukru. V tomto cukrovém nálevu vydrží krystaly i 14 dní.
LÁTKY OBSAŽENÉ VE VODNÍ KEFÍRU DOKÁŽÍ:
- zmírnit příznaky různých onemocnění
- podporují imunitní systém
- pomáhají s problémy spojené s trávením
- očistit tělo od toxických látek
- upravit vysoký krevní tlak
- dodat tělu širokou škálu zdraví prospěšných látek jako například vitaminů skupiny B a C.
- zlepšit astma
- mají příznivý vliv i na chudokrevnost, nemoci jater a ledvin, cukrovku, suché a lámavé vlasy
- dokonce pomáhá s alergií na laktózu a zajišťuje plné trávení
- doplňuje bioenergii, neboli vitalitu – to se dnes považuje za zázrak, protože naše medicína, to prostě neumí
- v neposlední řadě působí na oslabený imunitní systém