Pudinkové strojkové cukroví z mouky ze zelených banánů je zajímavý a netradiční recept, který spojuje výhody mouky z nezralých banánů (také známé jako "banánová mouka") s klasikou české cukrářské tradice – strojkovým cukrovím. Banánová mouka je bezlepková a má příjemně nasládlou chuť, což dá cukroví originální a exotický nádech.
Tady je základní recept na pudinkové strojkové cukroví z banánové mouky:
Ingredience:
- 200 g mouky ze zelených banánů (banánová mouka)
- 110 g másla (ghee)
- 100 g kokosového cukru
- 1 žloutek (případně dvě křepelčí vajíčka)
- 40 g tapiocového škrobu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce vody (nebo rostlinného mléka)
- špetka soli
Na ozdobu:
- marmeláda pouze z ovoce
- kvalitní čokoláda (bez sójového lecitinu, mléka atd.)
- kokosový olej
POSTUP
Příprava těsta:
Kokosový cukr nasypte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud se z něj nezačne prášit - vznikne vám kokosový moučkový cukr. Dále v míse smíchejte mouku ze zelených banánů, tapiocový škrob, prášek do pečiva a špetku soli. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte žloutek a promíchejte. Postupně přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, aby se lépe zpracovávalo.
Vytváření cukroví: Těsto postupně vtlačte do strojku s nástavcem na cukroví a vytvářejte kratší obdélníčky. Snažte se, aby kousky byly přibližně stejné velikosti.
Pečení: Pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 10-12 minut, dokud cukroví nezíská světle zlatavou barvu.
Dokončení: Po vychladnutí promažte marmeládou. V menším kastrůlku rozehřejte kvalitní čokoládu s trochou kokosového oleje a slepené cukroví namáčejte do čokolády. Na pečícím papíru nechce čokoládovou polevu ztuhnout.